Zoeken in deze blog

donderdag 25 maart 2010

Ouderwetse en nieuwe media, zegen vs vloek of vloek vs zegen?

Je hebt columnisten, twitteraars (of tweeps of geef het beestje een naam), bloggers, youtubers, actieve hyvers/facebookers/websitebeheerders, etc. Met uitzondering van de eerste wordt het ook wel de 'nieuwe media' (new media) genoemd.

Deze week ben ik met veel kids uit verschillende landen aan de slag geweest over hoe we deze nieuwe media kunnen gebruiken in de strijd tegen bijvoorbeeld racisme of hoe we de nieuwe media in kunnen zetten voor interculturele communicatie. Samen met die kids maken we een website waar ze hun blog (die ze allemaal aangemaakt hebben) op kunnen publiceren en hebben ze geleerd hoe ze korte, maar krachtige, filmpjes kunnen maken om een boodschap over te brengen. Op deze manier kunnen hun 'vrienden' kennis nemen van de strijd tegen bijvoorbeeld racisme. Erg leuk en nuttig om te doen, maar vooral bijzonder om te zien hoe belangrijk het voor die generatie is om te communiceren via het internet en hoe belangrijk goed communiceren via het internet in de toekomst gaat worden.

Ik heb dat altijd heel anders ervaren. Eigenlijk ben ik in hun ogen (en wellicht ook in de ogen van veel van mijn leeftijdsgenoten) 'ouderwets'. Ik vind, zoals ik in mijn vorige column al aangaf, het gesprek, de dialoog, veel belangrijker dan communiceren door middel van media. Misschien heb ik me daar dan in vergist en ben ik inderdaad ouderwets.

Het eerste voorbeeld wat ik gaf waren de columnisten. Columnisten communiceren vooral via korte opiniestukken in kranten. Kranten zijn in vergelijking met deze nieuwe media, starre logge papieren met 'oud' nieuws en daarnaast is er geen ruimte voor dialoog en reactie. Ook al zou ik zonder mijn politieke activiteiten niet zo actief geweest zijn op twitter/facebook/weblog etc., het is ook een manier om de dialoog aan te gaan.

Ik ben blij dat niet alleen die kids mij hierop wezen en mijn ogen openden, maar ook een berichtje in de ouderwetse media liet mij inzien dat de 'toekomst' nog zo gek niet is. Want als er via de nieuwe media berichten verspreid worden die niet helemaal waar zijn of als er berichten verspreid worden waarop je zou willen reageren, dan kan zo'n bericht direct worden aangepast of kan men een reactie achterlaten en dan kan de dialoog losgaan.

Dus mensen, tweet it away, blog er op los, krabbel wat je kan en laat op die manier je stem horen. Ga die dialoog aan!

Rebecca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten